Wat is mips en waarom is het zo populair in de fietswereld?

Steeds meer fabrikanten van fietshelmen bieden helmen aan met MIPS technologie. 

Maar wat houdt deze technologie eigenlijk in? En waarom zou je hier wel of niet voor kiezen?

MIPS is een afkorting voor Multi-Directional Impact Protection System. De technologie is door verschillende medici en wetenschappers ontworpen door het gelijknamige Zweedse bedrijf.
Het Multi-Directional Impact Protection System is ontworpen om bescherming te bieden tegen roterende bewegingen na een schuine impact op het hoofd. Ofwel: MIPS beschermt tegen hersenletsel als gevolg van draaiende bewegingen na een val.
De technologie wordt aan de binnenzijde van een helm bevestigd. Dankzij deze technologie kan je hoofd binnen de beschermende helm kleine bewegingen maken. Hierdoor wordt schade aan zowel de schedel als de hersenen beperkt. Het positieve effect is inmiddels bewezen. 

 

Hoe het MIPS concept werkt.

In een helm met MIPS Brain Protection System (BPS) wordt de schaal (buitenkant) en de voering (binnenkant) gescheiden door een Low Friction Layer.
Wanneer een helm met MIPS Brain Protection System wordt onderworpen aan een schuine impact, kan de helm door de lage wrijving (impact) ten opzichte van het hoofd schuiven.
De MIPS BPS is ontworpen om bescherming in helmen te bieden tegen de rotatiebeweging. De rotatiebeweging is een combinatie van rotatie-energie (hoeksnelheid) en rotatiekrachten (van hoekversnelling) die beide de hersenen beïnvloeden en het risico op kleine en ernstige hersenletsel verhogen.

Van MIPS BPS is wetenschappelijk bewezen dat het de rotatiebeweging vermindert wanneer het in een helm wordt geïmplementeerd door de rotatie-energie en krachten die naar de hersenen worden overgebracht te absorberen en om te leiden.

Beschermt een fietshelm met MIPS nu beter?

MIPS zelf claimt dat er harde bewijzen zijn voor een betere bescherming in een fietshelm met Multi-Directional Impact Protection System. Een Zweedse verzekeringsmaatschappij heeft diverse helmen met MIPS tijdens verschillende sporten getest. De uitkomst van de test was dat al deze helmen veilig en efficiënt in gebruik waren. Alle geteste helmen boden bij alle sporten daadwerkelijke bescherming bij een ongeval.
Hoe dan ook, MIPS is ondertussen bij veel helm fabrikanten omarmt en in een selectie helmen geïntegreerd. Het aanbod van helmen met Multi-Directional Impact Protection System wordt ieder jaar groter. Waar het in Nederland & België nog relatief onbekend is, gaat in Zweden & Noorwegen niemand zonder deze bescherming de baan op.

De fabrikanten maken zelf hun fietshelmen zoals zij gewend zijn en de beschermende technologie wordt vervolgens aan de bestaande helm toegevoegd als extra bescherming. Dit is tevens de reden dan een MIPS fietshelm vaak iets duurder is dan een vergelijkbare fietshelm zonder Multi-Directional Impact Protection System.

 

 

Onze mips helmen